Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2011 21:13 - Кафе и още нещо
Автор: ten4ot Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3552 Коментари: 1 Гласове:
2



 Магическата напитка 


image

Кой не пие кафе? Аз пия, ти пиеш, ако не пиеш - има време да започнеш и съм сигурен, че поне си опитвал от еликсира.


Историята на кафето е толкова обширна и всеобхватна, че може да се напишат томове с история на кафето. 


Важното е, че то е навсякъде, няма държава в която да не се пие кафе, дори в космоса се консумира- то е навсякъде. Разбира се има си и причина за това, има нещо в кафето. То е първата сутришна мисъл на милиони хора! 


Най-обичам, когато стана да си направя кафе, да седна пред компютъра и да видя какво се е случило по света и у нас, докато съм бил в страната на сънищата. Няма нищо по хубаво от това! Ако не пия кафе сутрин, имам чувството, че деня не е започнал! 


Кафето за своята хилядолетна история е спечелило почитатели в цял свят. Отглеждат се десетки сортове. Приготвя се по стотици рецепти. Пие се у дома, на улицата, в офисите, заведенията и дори в Космоса. В България кафето е донесено от турците. В наши дни статистката сочи, че почти три четвърти от всички пълнолетни българи пият кафе. Консумираме около 2,5 кг сурово кафе на човек годишно. Еспресото е най-предпочитаното - 90% от консумирания продукт. Българското население е на второ място в света по проникване на еспресо културата след Италия.


image

Но защо?


Ние не пием кафето само защото имамe нужда или сме пристрастени към него- не!

Кафето е култура, начин на живот, начин на мислене. Само един еродиран и високо интелигентен човек би разбирал от кафе, той е ценител, разбира значението му за света, за това как е повлияло на историята, на културата. 


Кафето събира хората, казваме: "Да се видим на по кафе" или "Хайде да изпием едно кафе" ... да се видиш с приятели и да си бъбрите за живота с чаша ароматно кафе и цигара /евентуално/. То е с нас и в добро и зло. Споделяме с приятелите си на кафе и доброто и лошото в живота. 


Бразилия станала кафейна държава по малко романтичен начин. В XVIII век между френска и холандска Гвиана се случил пограничен конфликт. Роля на посредник за урегулирането му приела Бразилия. За глава на делегацията бил назначен Франческо де Мело Палета. До приключване на мисията си той се сприятелил с местния губернатор и го помолил за фиданка кафе, но понеже износът бил строго забранен, той, уви, му отказал. Палета успял да помири страните и преди да си тръгне организирал банкет в чест на подписването на примирието. На този банкет били поканени видни гости, естествено и губернаторът с жена си. А тя очевидно харесала умиротворителя, защото при изпращането му на следния ден му подарила букет цветя, сред които имало и резници от кафейно дърво ... След известно време благодарение именно на тях, Бразилия се превърнала в кафейна империя, чиито огромни плантации са "родени" от букета на една жена.


Можем да си говорим много за кафето, аз дори сега пия кафе. Нека не подминаваме чара на чудодейната напитка и от време на време като го пием да се сещаме за историята му. 



Тагове:   Бразилия,   секс,   зима,   сутрин,   история,   кафе,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Трябва да има кафе "Балзак"
31.10.2020 21:52
Не е ли Балзак единственият човек, живял и УМРЯЛ с кафето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ten4ot
Категория: Хоби
Прочетен: 51159
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 4
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031